Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Πόσο θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων στα νότια προάστια;

Ρωτήσαμε τον μεσίτη Γιάννη Λινό πόσο θα επηρεάσει το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού την ανάπτυξη της γύρω περιοχής και κυριότερα τις τιμές των ακινήτων ή τις επενδύσεις σε αυτά.

Παρασκευή απόγευμα, επιστρέφω σπίτι μετά το γραφείο από παραλιακή. Εκεί που αδειάζει το μυαλό με την οδήγηση και την εικόνα της θάλασσας στα δεξιά, φτάνω στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η σκέψη μου είναι λίγο σύνθετη, αφού από τη μία παρατηρώ τους πρόσφυγες και από την άλλη, σκέφτομαι πως το 2020 στο ίδιο σημείο θα υπάρχει το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Μεγάλη αντίθεση στο μυαλό μου!

Και κάπως έτσι μέχρι να φτάσεις στο σπίτι, αρχίζεις και έχεις «υπαρξιακές» απορίες δημοσιογραφικού χαρακτήρα…

Πως θα επηρεαστούν τα νότια προάστια από την ίδρυση του Πάρκου; Τι θα αλλάξει στο σκηνικό; Τι τιμές θα «παίζουν» στη μεσιτική αγορά; Θα επενδύσουν δηλαδή και περισσότεροι ξένοι στα νότια προάστια;

Τα νότια «κρατούν» τις τιμές τους

Το NouPou λοιπόν, αφού έψαξε ό,τι σχετικό βίντεο και άρθρο υπάρχει, απευθύνθηκε στον ειδικό των μεσιτικών στα νότια προάστια και ειδικότερα Γλυφάδα, Βούλα και Βουλιαγμένη, στον κ. Γιάννη Λινό, από το Λινός Real Estate.

“Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ανοδική πορεία, τόσο όσον αφορά τα καταστήματα όσο και τα οικιστικά ακίνητα (οικόπεδα, σπίτια κτλ).”, μας λέει ο κ. Λινός δείχνοντας το ένθετο Real Estate της Χρυσής Ευκαιρίας, που είχε τον τίτλο Ξανάρχισε να φυσάει αέρας στις δημοφιλείς περιοχές (ανάμεσα σε αυτές ήταν και τα νότια προάστια). “Περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη είναι σταθερά must”.

Υπάρχουν ξένοι που ενδιαφέρονται για ακίνητα στα νότια προάστια;

Γ. Λ. Υπάρχουν Ρώσοι, Άραβες, Αιγύπτιοι και άλλες εθνικότητες. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι λίγοι είναι οι σοβαροί, που επιθυμούν ουσιαστικά να επενδύσουν. Έχουν στο μυαλό τους ότι είμαστε πιεσμένοι οικονομικά και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Για κακή τους τύχη όμως, υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για τα νότια προάστια, με αποτέλεσμα λίγοι τελικά να μπορούν να επενδύσουν στις προτεινόμενες τιμές. Μόνο όσοι θέλουν να πάρουν κάρτα βίζα και είναι πιο κοντά στα νούμερα, προχωρούν σε αγορά.

Ποιες είναι οι περιοχές των νοτίων προαστίων, που “κρατούν” ακόμη την τιμή τους;

Γ.Λ. Η Βουλιαγμένη δεν έχασε καθόλου από την αξία της. Γι’ αυτό και δε θα δεις εύκολα αγγελία για πώληση στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να μην έχει αυξημένη εμπορική κίνηση, αλλά ακόμη κι αυτά τα λίγα που έχει συνδυαστικά με την ομορφιά της τοποθεσίας, καθιστούν τις τιμές για αγορά σχεδόν απαγορευτικές.

Πόσο επηρεάζει την κατάσταση των τιμών στην αγορά/ ενοικίαση ακινήτων στα νότια προάστια το σχέδιο για τη δημιουργία του Πάρκου στο Ελληνικό;

Γ.Λ. Προς το παρόν δε θεωρώ ότι επηρεάζει, μελλοντικά μπορεί. Και πάλι όμως μόνο θετικά θα επηρεαστούν τα νότια . Σε αυτή τη φάση βέβαια κάνουμε μόνο υποθέσεις, δε μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς.

Εκτιμάτε ότι μελλοντικά η περιοχή θα «ανέβει» μετά το 2020, οπότε και θα ολοκληρωθούν τα έργα;

Γ.Λ. Η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη ήταν πάντα επενδυτικές περιοχές και ποτέ δε θα πάψουν να είναι. Διαφωνώ με εκείνους, που πιστεύουν πως το Πάρκο στο Ελληνικό θα επηρεάσει αρνητικά τα νότια προάστια ή ότι θα καταστρέψει την αγορά της Γλυφάδας. Αντιθέτως, εκτιμώ ότι μόνο θετικά θα λειτουργήσει. Το Ελληνικό θα είναι ένα κλειστό πάρκο, εξαιρετικά όμορφο, αλλά εδώ υπάρχει μία άλλη αγορά. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι προμηνύονται μεγάλες αλλαγές… Τα Αστέρια ήδη πουλήθηκαν. Το ίδιο και ο Αστέρας… Με βάση λοιπόν τη συνολική αναδιαμόρφωση της περιοχής, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε θετικά αυτό το έργο. Η Γλυφάδα ενδείκνυται για βόλτες, έχει πολλές επιλογές για τους επισκέπτες και συνδυάζει ένα απλό, φιλικό κλίμα. Το Πάρκο θεωρώ πως θα είναι κάπως πιο ελιτίστικο. Έτσι σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποδομή, μόνο θετικά μπορούμε να επηρεαστούμε από τους επισκέπτες του Πάρκου.

Όταν λέτε «την κατάλληλη υποδομή», τι προτείνετε;

Γ.Λ. Εφόσον γίνουν κάποια πράγματα από τον πολύ καλό Δήμαρχο της Γλυφάδας, τον Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος ήδη οργανώνει δράσεις, events, προχωράει σε αλλαγές και «ακούει» τις ανάγκες των πολιτών, τότε θα επωφεληθούμε εκείνη την περίοδο. Η επενδυτική δραστηριότητα θα αυξηθεί. Πρέπει όμως να βρούμε λύσεις για τον εμπορικό κόσμο, να δούμε τι θα γίνει με το τραμ που γεννάει ακόμη διαφωνίες για το αν ωφελεί η προκαλεί ζημιά στην αγορά των νοτίων, να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας! Οι έμποροι να φτιάξουν τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους και να συμβάλλουμε όλοι- και οι μεσίτες- για να υπάρχει ποιότητα και ποικιλομορφία στα νότια. Έτσι σίγουρα δε θα πηγαίνουν μόνο στο Ελληνικό.

Λένε πως αυτό το έργο θα μας φέρει στο προσκήνιο τόσο επενδυτικά όσο και πολιτιστικά. Αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά σε παγκόσμιο. Ποια είναι η δική σας γνώμη βάσει της εμπειρίας, που έχετε;

Γ.Λ. Σε ευρωπαϊκό πιστεύω σίγουρα. Δείτε το πρόσφατο παράδειγμα του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο σύντομα θα προσελκύει όλο τον κόσμο! Διάθεση και παιδεία να υπάρχει, γιατί χωρίς αυτά οτιδήποτε φανταχτερό από μόνο του δεν προχωράει…

Το μεσιτικό γραφείο του Γιάννη Λινού βρίσκεται στη Γλυφάδα, Δασκαρόλη 67 (εμπορικό κέντρο Centrum). Μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία Παπαρήγα- Λινού, ο Γ. Λινός δραστηριοποιείται πολλά χρόνια και με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του Γραφείου, με το οικιστικό και επαγγελματικό ακίνητο. Λειτουργεί πάντα με σεβασμό στον πελάτη, αλλά και τους υπόλοιπους μεσίτες της περιοχής.

Μεσιτικά tips για νότιους

  • Αν είσαι έμπορος, καλύτερα να νοικιάσεις παρά να αγοράσεις στα νότια προάστια. Εκτός αν πετύχεις απόδοση στο 7%.

  • Αν είσαι ιδιώτης και διαθέτεις την οικονομική δυνατότητα, αγόρασε στα νότια. Οι τιμές είναι κάτω κατά 50%, συγκριτικά με το 2008.

  • Προχώρησε την επένδυσή σου στα νότια πριν την έναρξη του έργου του Ελληνικού.



Πηγή: https://www.nou-pou.gr/newsroom/mhtropolitiko-parko-ellhnikoy-poso-8a-ephreasei-thn-agora-akinhtwn-sta-notia-proastia/