Γνωρίστε την Αίγινα

Η Αίγινα είναι ένα νησί μοναδικό από πολλές απόψεις. Βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού.

Συνδυάζει την εγγύτητα στον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, σε μόλις 40 λεπτά, την πλούσια Ιστορία από τα αρχαία, αλλά και τα νεότερα χρόνια - ως πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας- το ξεχωριστό φως που έχει εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες (γλύπτες, ποιητές, ζωγράφους και πολλούς άλλους), το έντονο θρησκευτικό στοιχείο με το διάσημο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, όπου πλήθος κόσμου συρρέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να προσκυνήσει (ο ναός του Αγίου Νεκταρίου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων), το φημισμένο φιστίκι Αιγίνης, ως προϊόν Π.Ο.Π. αλλά και τις αμέτρητες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά της!

Περιβάλλεται από το νησί Αγκίστρι, το νησί Μονή καθώς και από τις ακτές των Μεθάνων, της Επιδαύρου, της Τροιζήνας καθώς και της ηπειρωτικής Αττικής.

Μία βόλτα στην πόλη δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Ξεκινώντας από το αρχαιολογικό μουσείο δίπλα στο λιμάνι, αλλά και την Κολώνα που δεσπόζει στον λόφο –μέρος του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ.- περπατάμε στα στενά σοκάκια θαυμάζοντας τα κτίρια που διατηρούν την ίδια απαράμιλλη ομορφιά έως και 200 χρόνια, κάνουμε στάση στον ενετικό Πύργο του Μάρκελλου –κτίσμα του 17ου αιώνα- φτάνουμε στο Κυβερνείο του Ιωάννη Καποδίστρια, το κτίριο από όπου ο πρώτος κυβερνήτης της Νεότερης Ελλάδας έβαλε τις βάσεις του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Σημείο αναφοράς είναι ο Μητροπολιτικός Ναός –στην ίδια γειτονιά- που χτίστηκε το 1806, ενώ το 1829 σ’αυτή την ιστορική εκκλησία πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους.

Τα Καποδιστριακά κτίρια αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας του νησιού. Σημαντικότερο είναι το Ορφανοτροφείο που ίδρυσε το 1829 ο Ιωάννης Καποδίστριας (κτίριο το οποίο από το 1880 έως το 1985 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές), αλλά και τόσα ακόμα αξιοθέατα τα οποία μέσα από τη δική τους ιστορία μαρτυρούν ότι υπάρχει λόγος που τελικά βρισκόμαστε στην Αίγινα!

Προχωρώντας παραλιακά 3 χλμ προς τη βόρεια πλευρά του νησιού, σε έναν όρμο, θα συναντήσουμε το σπίτι του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ενώ σε απόσταση ενός χλμ βλέπουμε το «Το άγαλμα της μάνας», καθώς και το μουσείο του διάσημου ζωγράφου και γλύπτη Χρήστου Καπράλου που έζησε επί δεκαετίες στην Αίγινα, όπως και οι μεγάλοι δάσκαλοι της Τέχνης Νίκος Νικολάου και Γιάννης Μόραλης.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού και σε ύψος 160 μέτρων, δεσπόζει από το 500 π.Χ. ο δωρικού ρυθμού Ναός της Αφαίας, ένας αρχαίος ναός προγενέστερος του Παρθενώνα, ενώ στο κέντρο του νησιού αξίζει να περπατήσει κανείς στα μονοπάτια της Παλαιοχώρας, ένα μεσαιωνικό χωριό της Αίγινας που χτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα, με 365 εκκλησίες (μία για κάθε μέρα του έτους), από τις οποίες σήμερα σώζονται λιγότερες από 40. Από τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου στην κορυφή μπορεί κάποιος να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα ατενίζοντας την υπέροχη θέα.

Το παρελθόν και η ιστορία της Αίγινας συνδυάζονται τέλεια με το παρόν και το μέλλον, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από την συνεχή αύξηση παραθεριστών αλλά και όχι μόνο. Η εμπορική αγορά του νησιού, η διασκέδαση όλο το χρόνο, τα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα, αλλά και η εγγύτητά της με το Αγκίστρι, τον Πόρο, την Επίδαυρο, συμβάλλουν στην σταδιακή αύξηση των κατοίκων οι οποίοι επιλέγουν την Αίγινα για τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών μέσω δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τα λιμάνια της Πέρδικας και της Αγίας Μαρίνας μεγαλώνουν με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων σκαφών. Στην δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Αιγινήτισσα, ήδη λειτουργεί το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων. Τα καταστήματα εστίασης και τουριστικού κλάδου συνεχώς ανακαινίζονται ενώ προσφέρονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε παράκτιες περιοχές της Αττικής, όπως το Elliniko Project που αναβαθμίζει την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δίνουν την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και στην ευρύτερη οικονομία του, καθώς το καθιστούν πρωτεύοντα προορισμό με εγγύτερο λιμάνι εκείνο της Αγίας Μαρίνας. Γεγονός το οποίο ήδη είναι εμφανές καθώς τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογα βήματα ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου μέσω αγοράς και αναβάθμισης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και στον τομέα του Real Estate μέσω αγοράς ακινήτων είτε για προσωπική χρήση είτε για τουριστική εκμετάλλευση.

Πηγές: weloveaegina.com, www.discovergreece.com, el.wikipedia.org